Hur fungerar Google Ads

Hur fungerar Google Ads?

När du söker på Google, har du säkert märkt de översta resultaten som är markerade med ordet ”Annons”. Dessa resultat kommer från Google Ads, Googles annonseringsplattform. Men hur fungerar egentligen Google Ads? Låt oss dyka ner i detaljerna.

Vad är Google Ads?

Google Ads är en online-annonseringsplattform som tillåter företag att visa sina annonser till användare som söker på Google eller besöker webbplatser som är en del av Googles Display-nätverk. Genom att använda Google Ads kan företag nå potentiella kunder precis när de aktivt söker efter produkter eller tjänster som företaget erbjuder.

Hur fungerar auktionssystemet?

Kärnan i Google Ads är dess auktionssystem. När någon gör en sökning på Google, startar en auktion bakom kulisserna. Företag som vill visa sina annonser för den specifika sökfrågan lägger bud på hur mycket de är villiga att betala för varje klick på deras annons. Det högsta budet vinner inte nödvändigtvis; Google tar även hänsyn till annonsens relevans och kvalitet.


Var visas Google annonserna?

Annonserna kan visas i flera olika format och på olika platser:

  1. Söknätverket: Dessa är de annonser du ser när du gör en sökning på Google. De är oftast textbaserade och visas ovanför eller under de organiska sökresultaten.
  2. Display-nätverket: Dessa annonser visas på webbplatser och appar som är en del av Googles Display-nätverk. De kan vara i form av bilder, text, video eller interaktiva annonser.
  3. YouTube: Google Ads erbjuder också möjligheten att annonsera på YouTube, världens näst största sökmotor och en av de mest populära plattformarna för videoinnehåll. Annonserna kan visas före, under eller efter en video, eller som sponsrade videoklipp i sökresultaten och sidofältet.

Precis som med andra annonser på Google Ads, baseras YouTube-annonsering på ett auktionssystem. När en tittare börjar titta på en video, startar en auktion bakom kulisserna för att avgöra vilken annons som ska visas. Annonsörer lägger bud baserat på hur mycket de är villiga att betala för visningen eller interaktionen med deras annons.

Men det är inte bara budet som avgör. Google tar även hänsyn till annonsens relevans, kvalitet och den förväntade inverkan den kommer att ha på tittaren. Detta säkerställer att tittarna ser annonser som är mest relevanta för dem, och att annonsörer når sin mest relevanta målgrupp.

Hur bestäms kostnaden för en Google annons?

Kostnaden för Google Ads baseras oftast på ett Pay-Per-Click (PPC) system. Det innebär att du endast betalar när någon klickar på din annons. Du sätter en budget och ett maxbud för hur mycket du är villig att betala per klick, vilket ger dig full kontroll över dina annonseringskostnader.

Hur optimerar man sina Google annonser?

För att dina annonser ska vara framgångsrika i Google Ads är det viktigt att de är relevanta, lockande och leder till en användarvänlig landningssida. Genom att ständigt testa och justera dina annonser kan du förbättra din klickfrekvens och konverteringsgrad.

Hur optimerar man sina Google annonser?

För att dina annonser ska vara framgångsrika i Google Ads är det viktigt att de är relevanta, lockande och leder till en användarvänlig landningssida. Genom att ständigt testa och justera dina annonser kan du förbättra din klickfrekvens och konverteringsgrad.

Om du nu undrar hur du konkret går tillväga för att använda Google Ads, rekommenderar jag att du tar en titt på vår andra artikel: Hur man använder Google Ads. Den guidar dig steg för steg genom processen att skapa och optimerar dina annonser.

Vill du ha tips & feedback?

Mattias Lax

VD & digital strateg.
Bakgrund från en e-handel som idag omsätter 1 miljard.

Detta är inget säljsamtal.

Similar Posts